Blog
Het Peppol-Netwerk

Het “Pan-European Public Procurement OnLine”-netwerk, ofwel het Peppol-netwerk, is bedoeld voor bedrijven om veilig e-facturen uit te wisselen in heel Europa. Met de bijbehorende Peppol-ID kunnen bedrijven en overheden elkaar snel identificeren. Zo komt je factuur altijd bij de juiste contacten terecht.
Sinds het vanaf april 2019 verplicht is voor alle leveranciers om e-facturen te sturen bij leveringen aan de overheid, zijn veel bedrijven overgestapt op e-facturering. Maar ook veel bedrijven die niet aan de overheid leveren, zijn overgestapt op e-facturering en dit zorgt ervoor dat veel leveranciers al aanwezig zijn op Peppol.

In Nederland wordt Peppol vertegenwoordigd door Simplerinvoicing. Bedrijven en veel softwareleveranciers werken aan een standaard voor de volledig automatische uitwisseling van facturen tussen overheid, grote bedrijven en kleine ondernemers.
Om facturen via het Peppol-netwerk te kunnen versturen, moet je aangesloten zijn op een Peppol Access Point. Deze Access Points bieden gebruikers toegang tot het Peppol-netwerk en stellen hen in staat om facturen uit te wisselen met alle andere Peppol-gebruikers. Smartbooqing is een van deze Access Points en geeft Smartbooqing-gebruikers toegang tot het Peppol-netwerk.
Naast het Peppol-netwerk zijn er ook andere manieren om e-facturen te ontvangen, zoals Storecove, een bureau dat gespecialiseerd is in het ophalen van portal-facturen. Dit betekent het einde van inloggen, zoeken, downloaden, uploaden en het invoeren van je KPN-factuur. In plaats daarvan wordt het nu met één klik naar Smartbooqing gedownload. Om je te helpen bij de overgang naar een digitaal boekhoudsysteem en om een overzicht te krijgen van hoeveel facturen je via welk kanaal kunt ontvangen, heeft Smartbooqing ‘Switch – Go Digital’ geïntroduceerd.