Blog
Seminar Robotic
Accounting

Afgelopen woensdag vond het Seminar Robotic Accounting plaats op de EXPO in Hoevelaken. Daar vertelde je alles wat er te weten valt over Robotic Accounting, UBL en andere ontwikkelingen met betrekking tot de robotisering van boekhouding. Tijdens het seminar legden KPMG, Keurmerk Zeker online, Visma en Exact uit wat de huidige ontwikkelingen voor hen betekenen en welke belangrijke toekomstige ontwikkelingen er zijn. Marco Freriksen van Smartbooqing en Eva Verbaan van Crowe Horwath Foederer bespraken hoe robotic accounting in de praktijk werkt.

Toekomst van Robotic Accounting

Robotic accounting is een onderdeel binnen RPA ofwel: Robotic Process Automation. RPA draait om administratieve bedrijfsprocessen waarin handelingen door menselijke arbeid worden vervangen door automatisering. Tijdens de presentatie van KPMG werd duidelijk dat de accountantsmarkt de basis al behoorlijk onder de knie heeft, maar dat er veel onduidelijkheid is over de verschillen tussen de begrippen automatisering en robotisering.

De toekomst van robotic accounting ligt in de best mogelijke robotisering van cognitieve eigenschappen, ofwel het interpreteren van een document zoals een accountant dat zou doen. Een van de technieken die hiervoor belangrijk zal worden, is NLP: Natural Language Processing. Precies wat Smartbooqing doet.

Robotic Accounting in de praktijk

Tijdens het seminar vertelde Eva Verbaan van Crowe Horwath Foederer over de ervaringen met Smartbooqing. Eva benadrukte het innovatieve karakter van Foederer en hun wens om zich telkens opnieuw te onderscheiden als een ware cloud accountant.

Hoge herkenning, gebruiksvriendelijkheid en productiviteit waren de belangrijkste parameters voor de keuze voor Smartbooqing als hun standaard voor factuurherkenning. Juist de verwerking van facturen op regelniveau zorgt voor een enorme prestatieverbetering. Het toepassen van geautomatiseerde factuurverwerking op regelniveau maakt het mogelijk om facturen uniform en consistent te verwerken binnen en over accounts heen. Hierdoor worden tijd, energie en geld bespaard bij de voorbereiding van de jaarrekeningen.

Hoe zit het nu?

Er valt nog veel te leren over robotboekhouden. Wat het precies is en wat verschillende leveranciers met deze term bedoelen, is nogal verschillend. Eén ding is zeker: robotisering zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de accountancy.