Blog
Trends in het MKB en zelfstandigen:
De opkomst van online boekhouden

Het is 2017 en met al die nieuwe technologie en een 24-uurseconomie zou er toch nog tijd moeten zijn om te besparen. Maar wat is daar letterlijk de prijs van? Om deze reden lijken digitalisering en automatisering lange tijd vooral voorbehouden te zijn aan grote (accountants)bedrijven, maar nu zijn ook het MKB en zelfstandigen op weg.

Mechanische
collega

Op dit moment is robotisering een veelbesproken onderwerp. Dit is op dit moment zeker een discussiepunt. Aan de ene kant zijn mensen bang dat banen steeds meer worden overgenomen door een mechanische collega, maar aan de andere kant zijn ze blij dat de vervelende klussen veel sneller zullen gaan. Voorstanders en tegenstanders van verdere robotisering en digitalisering van eerder handmatig werk staan diametraal tegenover elkaar. Wat interessant is, is een artikel van vorig jaar waarin de VVD en de SP de economische en menselijke gevolgen afwegen, voornamelijk vanuit hun eigen partijstandpunt.

Digitale intenties voor het MKB en zelfstandigen

Dit geldt nog niet voor het MKB, en zeker niet voor zelfstandigen, maar het is een feit dat de trend naar digitalisering daar begint te versnellen. De MKB-monitor van het Dutch Network Group (DNG) voor het tweede kwartaal van 2016 liet al zien dat de (kleine) ondernemer meer wil focussen op online oplossingen. Hier ziet men ook het gemak van online boekhouding, dat het hele werkterrein aan het veroveren is. Verwacht wordt dat tegen het einde van het jaar 90% van de MKB-bedrijven en freelancers is overgestapt.

Simpeler, minder = kleiner

De grote opkomst van het gebruik van een mobiele app als middel om documenten in te dienen. Een artikel van Accountancy This morning gaat hier dieper op in. Het artikel stelt dat de app populairder is bij zelfstandigen dan bij het MKB. MKB-bedrijven zoeken naar meer functionaliteiten, maar de freelancer wil het eenvoudig en gemakkelijk. In deze werksituatie, waar nog minder behoefte is aan onnodige kosten, is het belangrijkste om te kiezen voor de broodnodige functionaliteit. Naarmate een bedrijf groeit, zal automatisch meer aandacht worden besteed aan de uitbreiding van bankieren, en de conclusie is dat valuta.

Sociaal digitaal

Ze bewegen ook mee met een andere trend in het midden- en kleinbedrijf, globalisering. Het is voor bedrijven gemakkelijker om zaken te doen met elkaar, maar dit legt ook grotere eisen op aan de rapporten. In dat geval is een app een handig hulpmiddel, maar mensen kiezen wel voor het totaalplaatje qua digitalisering. Een beeld waarin het contact met de klant een belangrijke rol blijft spelen, meer communicatie via social media en het verbeteren van de online vindbaarheid zijn immers naast automatisering de grootste trends in de MKB-monitor. Robotisering van communicatie zegt één ding, kosten verlagen en gemak vergroten, zegt het andere. Menselijk aspect versus economisch aspect, in ieder geval is het een discussie die niet trendgevoelig is en altijd terug zal komen.