Blog
Machine learning als
slimme opvolger van
Robotic Accounting

Niet zo lang geleden stapten accountants massaal over naar de cloud. Een innovatie die destijds werd gezien als een enorme verandering in de accountancy. Ondertussen is het gebruik van cloudoplossingen eerder regel dan uitzondering geworden en bereidt de accountancy zich voor op nieuwe innovaties in de markt. Robotboekhouding is een ontwikkeling die al enige tijd gaande is in de markt. In de praktijk werkt robotboekhouding vaak verre van optimaal en de opvolgers van robotboekhouding staan klaar om deze plaats in te nemen met duurzame innovatie door middel van machine learning en kunstmatige intelligentie.

Wat is machine learning en hoe werkt het?

Machine learning is op het principe gebaseerd dat computers zichzelf kunnen programmeren. Zo kunnen computers leren, beslissingen nemen en voorspellingen doen op basis van gegevens. Machine learning stelt computers in staat om op gegevens gebaseerde beslissingen te nemen in plaats van slechts één voorgeprogrammeerde taak uit te voeren.
 

Bijvoorbeeld, zoekmachines gebruiken machine learning om te bepalen welke websites het meest interessant voor je zijn. Op social media wordt deze technologie gebruikt om aan te bevelen welke nieuwsitems interessant zijn, of het systeem stelt je voor aan connecties die je mogelijk al kent. Streamingdiensten zoals Spotify en Netflix maken ook gebruik van machine learning om suggesties te doen op basis van wat je eerder hebt bekeken of beluisterd.

Machine learning binnen de accountancy

Machine learning wordt binnen de accountancy gebruikt om boekhouders slimme en duurzame administratieve innovaties te helpen realiseren. De toepassing van machine learning zorgt ervoor dat het niet uitmaakt welk type document wordt ingediend voor verwerking. De technologie bepaalt ook de boeking op basis van sectorinformatie en de boeking van dezelfde factuur kan per sector verschillen. Het systeem leert continu van en neemt beslissingen over boekingen op basis van deze voortdurend verbeterende informatie. Dit stelt de accountant in staat om zich te concentreren op de uitzonderingen en de rest aan het systeem over te laten.
Technologische innovaties zullen blijven streven naar het elimineren van taken zoals gegevensinvoer. Hierdoor zal de accountant een steeds meer geïntegreerde rol spelen in het faciliteren en benutten van informatiestromen. Verschillende slimme systemen zullen hiervoor worden gebruikt en onder andere de kwaliteit en efficiëntie van factuurverwerking zullen een nieuw werkgebied creëren waar advies een belangrijke rol zal spelen.