Nog niet zo lang geleden verhuisden accountants massaal naar de cloud. Een innovatie die op dat moment werd gezien als een enorme omslag binnen de accountancy. Ondertussen is het gebruik van cloud-oplossing meer regel dan uitzondering en maakt de accountancy zich op voor nieuwe innovaties in de markt. Robotic accounting is een ontwikkeling die al enige tijd speelt in de markt. In de praktijk werkt robotic accounting vaak verre van optimaal en staan de opvolgers van robotic accounting klaar om deze plek met duurzame innovatie in te vullen door middel van machine learning en kunstmatige intelligentie.

Wat is machine learning en hoe werkt het?

Machine learning is gebaseerd op het principe dat computers zichzelf kunnen programmeren. Dit stelt computers in staat om te leren, beslissingen en voorspellingen te doen op basis van data. Machine learning stelt computers in staat om data-driven beslissingen te maken in plaats van enkel één voorgeprogrammeerde taak uit te voeren.

Zo maken zoekmachines gebruik van machine learning om te bepalen welke websites voor jou het meest interessant zijn. In social media wordt deze technologie ingezet om voorstellen te doen welke nieuwsberichten interessant zijn, of stelt het systeem jou voor aan connecties die jij mogelijk al kent. Ook streamingdiensten zoals Spotify en Netflix maken gebruik van machine learning om suggesties te doen op basis van wat jij eerder bekeken of beluisterd hebt.

data points smartbooqing

Machine learning binnen accountancy

Binnen accountancy wordt machine learning ingezet om boekhouders te helpen administraties slim en duurzaam te innoveren. De toepassing van machine learning zorgt ervoor dat het niet uitmaakt welk type document wordt ingestuurd voor verwerking. Ook bepaalt de technologie op basis van sectorinformatie de boeking en kan de boeking van eenzelfde factuur per sector verschillen. Het systeem leert continu bij en maakt beslissingen over boekingen op basis van deze steeds verbeterende informatie. Dit stelt de boekhouder in staat om de focus te leggen op de uitzonderingen en de rest over te laten aan het systeem.

Technologische innovaties zullen er naar blijven streven om taken als data entry te elimineren. De accountant zal hierdoor een steeds meer integrale rol gaan spelen in het faciliteren en benutten van informatiestromen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van verschillende slimme systemen en zal onder andere het verhogen van de kwaliteit en efficiency van factuurverwerking zorgen voor een nieuw werkveld waar advies een belangrijke rol gaat spelen.